Halloweeni sütögetés
A Halloween elmaradhatatlan kelléke az édesség. Ilyenkor a legszokványosabb sütemények is lidérces, rémisztő alakot öltenek: pókok,szellemek
BOSZORKÁNYUJJAK
hozzávalók / 8 adag
-25 dkg finomliszt
-15 dkg vaj
-20 dkg mandula (darált)
-10 dkg cukor
-2 db tojás
-5 dkg mandula (35-40 db egész)
-1 dkg csokoládé (olvasztott)
elkészítés:
A lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot, és a tojásokat összegyúrjuk. A tésztából ujjnyi vastag, kb. 10 centis rudakat sodrunk. A rudak közepére bütyköket formázunk, ujj formájúra alakítjuk, és késsel barázdákat húzunk rájuk. Az ujjak végére egész mandulaszeleteket nyomkodunk.
Az ujjakat előmelegített sütőben megsütjük.
A mandulaszemeket sütés után olvasztott csokival lekenjük.
SZELLEMEK HALLOWEEN-RE
hozzávalók / 8 adag
-4 db tojásfehérje
-1 csipet só
-5 g csokoládé (1 kocka)
elkészítés
A friss, szobahőmérsékletű tojásfehérjét egy csipet sóval, vízgőz felett, a robotgép legkisebb fokozatán kezdjük el felverni. Szitáljuk hozzá a porcukrot, és folyamatosan, megállás nélkül verjük kemény habbá. (A hab akkor lesz jó, ha késsel belevágva a vágás nyoma megmarad.) A sütőt melegítsük elő. A sütőlapot béleljük ki sütőpapírral. A szellemek megalkotásához használhatunk habzsákot. A habzsák végére nem kell díszítőcsövet tenni, elég, ha csak a csőtartó műanyagot helyezzük a zsák belsejébe. A habzsák száját hajtsuk félig vissza, és a habot kanalazzuk a belsejébe.
A zsák száját hajtsuk vissza, a habot a kezünkkel óvatosan húzzuk a díszítőcső felé, és a hab fölött csavarjuk meg a zsákot.
A habzsákból a sütőpapírra egyenletes távolságban, nyomjunk ki kúp alakú formákat. Az aljához adagoljunk több habot, majd felfelé húzva egyre kevesebb habot adagoljunk, a végét pedig egészen keskenyítsük el.
A habcsókokat tegyük az előmelegített sütőbe, és szárítsuk. Vízgőz felett olvasszunk meg 1 kocka csokoládét. A szellemeket óvatosan vegyük le a sütőpapírról, majd fogpiszkáló segítségével, a csokoládéval rajzoljunk szemeket és szájakat a szellemekre.
sütési hőfok: 80°C
sütési mód: hőlégkeveréses
ajánlat
A szellemeket tegyük selyempapírral bélelt papírdobozba, így sokáig elállnak.
HALLOWEEN-I MÚMIÁK
hozzávalók / 4 adag
-50 dkg virsli
-1 csomag leveles tészta
-20 db füstölt lapkasajt
-40 szem bors
-1 db tojássárgája
elkészítés
A virsliket megfelezzük, így 20 db múmiát tudunk készíteni. A sajtlapokból a virslik szélességének megfelelő csíkokat vágunk. A leveles tésztából 0,5-1 cm-es csíkokat vágunk, majd a virsliket és a rá tett sajtszeletkéket kb. a közepüktől kezdve lefelé haladva betekerjük. A tésztából kalapot is tekerünk a "múmiák" fejére. A borsból szemet készítünk a múmiáknak, és a ruhájukat megkenjük a felvert tojássárgájával.
Előmelegített sütőben sütjük.
sütési hőfok: 180°C
SZELLEM-KEKSZ
Hozzávalók:
-25 dkg puha margarin
-10 dkg porcukor
-1 ek házi vaníliás cukor
-25 dkg finomliszt
-2 csomag pudingpor (amilyet szeretnénk, én vaníliással készítettem)
-csokicsepp (opcionális)
Elkészítése:
Mindent összegyúrunk, majd kis golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, majd villával lenyomjuk kissé. Ezzel mintegy mintázzuk is a felületüket. De ellapíthatod simán a tenyereddel is, majd 3-3 csokicseppet kicsit bele nyomhatsz a tésztába.
200 fokra előmelegített sütőben max. 10 perc alatt készre sütjük a kekszecskéinket!
A receptet felhasználva készítettük el a szellem kekszeket, természetesen így a villával való mintázást elhagytuk.
forrás: http://www.nosalty.hu/recept/boszorkany-ujjak-floratol#comments-recept
http://www.nosalty.hu/recept/szellemek-halloween-re
http://www.nosalty.hu/recept/halloween-i-mumiak-virslis-falatok-3
http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/tea-sutik-kekszek/villamgyors-pudingos-kekszek/